Wat voor soorten pluggen zijn er?

Vissen op roofvis kan door middel van verschillende soorten kunstaas. Vissen met pluggen is daar èèn van. Pluggen heb je in vier categorieën. Denk hierbij aan oppervlakte, ondiep duikende, diep duikende en zinkende pluggen. Daarnaast kun je ze nog krijgen in èèndelig of meerdelig.

Producten per pagina:
Sortering:

Producten per pagina:

Welke pluggen moet ik gebruiken?

Als je wil gaan vissen met pluggen, dan heb je keuze uit vier categorieën.

  • Oppervlakte pluggen
  • Ondiepduikende pluggen
  • Diepduikende pluggen
  • Zinkende pluggen

Oppervlakte pluggen

De oppervlakte plug zwemt vaak niet dieper dan zo’n 15 centimeter onder het wateroppervlak. De oppervlakte plug gebruik je vaak bij ondiep water of water met veel begroeiing. Deze pluggen hebben vaak geen zwemlip. Je kunt een jerkbait gebruiken. Deze plug trek je steeds een beetje onder water en laat je dan weer boven komen. Daarnaast kun je een popper gebruiken. Wanneer je deze een rukje geeft zal er water opspatten. Dit vinden de roofvissen ook weer interessant.

Pluggen Roofvissen

Ondiep duikende pluggen

De ondiep duikende pluggen drijven vaak op het water en hebben een korte lepel (zwemlip) aan de voorzijde welke aardig schuin op de plug staat. Dit soort pluggen gooi je in het water en draai je met constante snelheid binnen. De plug zal dat een stukje onderwater duiken.

Diep duikende pluggen

Diep duikende pluggen worden vaak gebruikt bij waterdieptes tot zo’n vijf meter. Door de grotere en schuiner staande zwemlip op de voorzijde duiken ze een aardig eindje naar beneden. Om deze plug naar de diepte te brengen, dien je de eerste meters snel op te draaien. Wanner de diep duikende plug dan op op diepte is dien je deze constant binnen te draaien om hem op diepte te houden.

Zinkende pluggen

Zinkende pluggen kun je door hun gewicht aardig ver werpen. Wanneer ze het water raken zullen ze ook langzaam zinken naar de bodem. Hierdoor zijn deze pluggen niet geschikt voor ondiep water. Zinkende pluggen zijn vooral geschikt voor snoekbaars.